Umístění: Jižní Morava Politika Znojmo důrazně odmítlo výstavbu 250metrových větrníků na hranicích s Rakouskem

Znojmo důrazně odmítlo výstavbu 250metrových větrníků na hranicích s Rakouskem

Znojmo, 22. října 2024 - Znojmo důrazně nesouhlasí s výstavbou obřích větrných elektráren u dolnorakouského Mailberku vzdáleného 18 km vzdušnou čarou od města. Své negativní stanovisko zaslalo vedení města hejtmance Dolních Rakous v otevřeném dopise. Plánovaný větrný park by měl v konečném stavu zahrnovat 15 elektráren o výšce 250 m a vyrůst by měl v údolí říčky Pulkavy/Pulkau na hřebenu u historicky památného městečka Mailberk/Mailberg. Ten je dobře viditelný z mnoha míst včetně znojemského hradu, jeho rotundy nebo Hradiště, a větrníky by tak znamenaly velký zásah do krajinného rázu oblasti.

znojmo vetrniky znojmocity

 

„Jedním ze zásadních aspektů cestovního ruchu Znojemska a přilehlé rakouské části je neporušený krajinný ráz s hustou sítí vinařských obcí a historických městeček s dominantami kostelních věží. Pro představu, zamýšlené větrníky se svojí výškou 250 m přesahují nejvyšší kostelní věže v oblasti více než pětinásobně,“ vysvětluje starosta města František Koudela.

Znojmo se ve své argumentaci opírá o dosud platné usnesení zastupitelstva města z roku 2010, kdy zastupitelé nesouhlasili s výstavbou větrných elektráren na svém území a pověřili starostu města ke všem jednáním, která by zabránila výstavbě takových vysokých zařízení. „Když zastupitelé přijímali před 14 lety své usnesení, vycházeli z odborné studie posuzující krajinný ráz okresu Znojmo, která s ohledem na kulturně-historické a krajinné hodnoty výstavbu větrníků nedoporučila. Stojí za připomínku, že v té době dosahovaly větrné elektrárny poloviční výšky než dnes. I proto uděláme všechno pro to, abychom výstavbě obřích elektráren zabránili,“ doplňuje místostarosta Jiří Kacetl, který otevřený dopis v německém a českém jazyce připravil a společně se starostou města podepsal.

Znojmo v dopise žádá hejtmanku Dolních Rakous Johannu Mikl-Leitner k dialogu a zve ji na návštěvu Znojma, aby se mohla sama seznámit se skutečnostmi, které vedou Znojmo k odmítání větrných elektráren v okolí města. Zároveň pak starosta a místostarosta žádají, aby se Znojmo stalo účastníkem v probíhajícím správním řízení k větrnému parku a aby se mohli osobně zúčastnit jednání, které proběhne 6. listopadu v Svatém Hypolitu / St. Pölten.

Otevřený dopis byl kromě Úřadu zemské vlády Dolních Rakous zaslán také starostům příhraničních rakouských měst, honorárnímu konzulovi Rakouska v Brně, velvyslanci ČR ve Vídni, hejtmanovi Jihomoravského kraje a ředitelům Národního parku Podyjí a Thayatal.

Zdroj a foto: Znojmocity.cz


Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci