Umístění: Jižní Morava Politika I v příštím roce kraj podpoří rozvoj venkova

I v příštím roce kraj podpoří rozvoj venkova

Brno, 24. října 2024 – Na rekonstrukce sportovišť a dětských hřišť, kulturních domů nebo komunitních center, podporu regionálních výrobců, opravy místních komunikací, rekonstrukci veřejného osvětlení v obci nebo třeba vybavení obecních knihoven. Celkem 306 žádostí z řad malých obcí do 3000 obyvatel a místních akčních skupin uspokojil letos (2024) Jihomoravský kraj letos v rámci dotačního programu zaměřeného na podporu venkova. Podobu dotačního programu pro rok příští schválili ve středu 23. října krajští radní.

jizni morava vinice morava

 

Smyslem dotačního programu je udržení a zlepšení kvality života na jihomoravském venkově. Cílovou skupinou jsou proto obce do 3 tisíc obyvatel, místní akční skupiny nebo svazky obcí. „O program mají malé obce každoročně mimořádný zájem. Proto na podporu rozvoje jihomoravského venkova putuje v příštím roce stejně jako letos částka 65 milionů korun. V tomto roce se nám přitom podařilo uspokojit dokonce na 90 procent žadatelů, to je o 20 procent více než v předchozím období,“ říká hejtman Jan Grolich.

Zásadních změn doznaly jednotlivé dotační tituly. „Navýšili jsme maximální částku, kterou mohou žadatelé obdržet, a to hned u tří dotačních titulů. Například na venkovskou zástavbu, občanskou vybavenost nebo na opravy místních komunikací mohou získat až 300 tisíc korun,“ popisuje změny náměstek hejtmana Jan Zámečník.

O dotace si mohou malé obce, místní akční skupiny nebo spolky obcí zažádat už v letošním roce – příjem žádostí totiž bude probíhat od 25. listopadu 2024 do 10. ledna 2025. V programu na rozvoj venkova jde o pět dotačních titulů. Největší zájem mají obce každoročně o dotační titul na venkovskou výstavbu – jde na příklad stavební opravy obecních úřadů, kulturních a komunitních center, čekáren, zdravotnických zařízení a podobně. Stejně tak často žádají o podporu při opravách místních komunikací.

Zdroj: JMK, foto: Ingimage


Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci